Zilleghem Folk Sessies

Donderdag 22 oktober 2020

Zilleghem Folk Sessies...
... zijn afgelast

Lees het officiële bericht van het bestuur.

Zondag 27 september 2020

31 oktober 2020

Cruisen doorheen Europa met vijfstemmige a capella,... MissT dit niet!

Op zaterdag 26 september startte Zilleghem Folk vzw met een reeks optredens in de historische Manège van het Kasteel van Loppem. Coronaproof, onder de noemer 'Zilleghem Folk Sessies'.
De lijst van optredens vind je in ticketshop

MissT

Na onze instrumentale uitstap met de barokke folk van het Duo Macke-Bornauw, wacht ons publiek een nieuwe uitdaging,... ditmaal vrijwel volledig vocaal.

Zangcoach Elly Aerden schaarde een aantal oudleerlingen rond zich om eind augustus 2017 ons land vijfstemmig te vertegenwoordigen op het Buskerfestival van Ferrara (Italië). Dit smaakte duidelijk naar meer!

Met nog drie misses en één mister, Linde Van Puyenbroeck, Liesbet Van Reeth, Eva Moens en Jan Van Rossem, die ook af en toe wat gitaarondersteuning aanlevert, zijn ze ondertussen volop aan het werken aan een eerste album die in de lente van volgend jaar zou moeten uitkomen.

Heel ambitieus brengen ze een meertalige bloemlezing van volksliederen uit de vier windstreken, vijfstemmig en hoofdzakelijk a capella, met kwaliteitslabel. Hun klankkleur vergelijken ze zelf met een smakelijke fles brut nature, prikkelend, eerlijk en naturel. De ideale parels om een toost uit te brengen op de heel diverse Europese polyfone tradities, met respect voor de rijkdom van het talen- en cultuurpatrimonium van al die regio's. Een enkele keer verlaten we de 'Oude Wereld' voor enkele exotische ontmoetingen overzee. Onderliggend is er het leidmotief de luisteraar aan te moedigen voeling te krijgen met de onvermoede, oeroude muzikale verbindingspaden die de geschiedenis wist te leggen tussen de brede waaier aan culturele identiteiten.

Zonder pamflettair te worden nodigen ze ons meteen uit ons solidair cultureel te verenigen, met respect voor de unieke eigenheid van elk radertje binnen onze culturele diversiteit.

Zilleghem Folk Sessies: Broes

Donderdag 22 oktober 2020

Zilleghem Folk Sessies...
... zijn afgelast

Lees het officiële bericht van het bestuur.

Zaterdag 10 oktober 2020

28 november 2020

Op zaterdag 26 september startte Zilleghem Folk vzw met een reeks optredens in de historische Manège van het Kasteel van Loppem. Coronaproof, onder de noemer 'Zilleghem Folk Sessies'.
De lijst van optredens vind je in ticketshop

Broes

Na onze vocale avonturen met het kwintet MissT leggen we onze oren ditmaal te luisteren bij een instrumentaal vijftal.

Mee onder impuls van Anouk Sanczuk (viool) en Florian De Schepper (gitaar) ontmoetten enkele vrienden van de folk elkaar in het conservatorium en werd Broes geboren. Van bij hun ontstaan in 2010 bleken ze een welgekomen gast te zijn op diverse festivals en werden ze onmiddellijk door 'Folkroddels' bekroond als 'beste nieuwkomer van het jaar'. Hun geheim wapen bestaat er van in het begin in om uit te pakken met eigen composities die geïnspireerd worden door heel diverse ervaringen en (muzikale) ontmoetingen.

De meeste nummers zijn perfect dansbaar binnen de wereld van de balfolk, en staan tegelijk garant voor heerlijke luisterervaringen. Aan geraffineerdheid en subtiliteit ontbreekt het de arrangementen immers nooit. Geen traditionele muziek bij hen in de strikte zin, maar neotraditie, met nummers die ingekleurd worden met elementen uit folk, balkan, latin,... muziek met wortels dus,... en ruimte voor improvisatie.

Met hun repertoire trokken ze reeds doorheen Europa, en deden ze zelfs China en Wit-Rusland aan. In 2015, en toen was Elke De Meester reeds hun vaste chromatisch accordeoniste geworden, brachten ze een eerste album uit 'Route Du Soleil', en pas nu zijn ze terug een nieuw album aan het prepareren. Ze nemen daar alle tijd voor, want het eindproduct moet andermaal 'af' zijn.

Vrij recent namen Gielis Cautaers (drums/percussie) en Zjef Van Steenbergen (bas), de uitgebreide begeleidings- en ritmesectie over van hun voorgangers. Met Gielis wordt het accent minder op drums en meer op - vaak intiemere, en toch groovy - percussie gelegd. Allen studeerden ondertussen af als professioneel muzikant.

Twee van hen maakten reeds hun opwachting tijdens de Zilleghem Folk Zomercafés, Anouk bij Flairck, Zjef bij Hidrae,... Bij Broes tonen ze ongetwijfeld andere facetten van hun kunnen...

Zilleghem Folk Sessies: Duo Macke-Bornauw

Duo Macke-Bornauw

Dinsdag 15 september 2020

Zilleghem Folk Sessies.

Op zaterdag 26 september startte Zilleghem Folk vzw met een reeks optredens in de historische Manège van het Kasteel van Loppem. Coronaproof, onder de noemer 'Zilleghem Folk Sessies'.

Voor de eerste sessie verwelkomden we het Duo Macke-Bornauw.

duo Macke-Bornauw

Met 'It's Baroque To My Ears!' (2016) sloeg het koppel Birgit Bornauw (barokmusette, doedelzak) en Benjamin Macke (diatonisch accordeon, voetbas) een plechtstatige, serene en vooral ook solide brug tussen tenoren uit de barokgeschiedenis en de (neo)traditionele muziek.

Niet zo ver gezocht als we weten dat 18de eeuwse 'klassieke' componisten maar al te graag lieten inspireren door volkse thema's.

Hoe zij de trekzak onthaald zouden hebben vormt voor Benjamin de ultieme uitdaging. De bourdons die uit zijn voetbas weerklinken, helpen hem alvast een eind op weg om een barokke basso continuo toe te voegen. Speels fantaseren ze over hoe die 'hoofse' muzikanten zich mogelijks jammend zouden uitgeleefd hebben in één of andere afspanning, waar ze de strakke regels van de 'kunst'-muziek achter zich mochten laten.

Met hun kersvers album 'Curly Music', dat ze hier komen voorstellen, bouwen ze op dit concept verder met een nieuwe sprankelende bloemlezing waarin traditionele en barokmuziek zich vermengen met hedendaagse, ook eigen, composities.