|
![]() Prijzen tickets
Noteer:
Alle inwoners van Groot Zedelgem hebben zaterdag en zondag gratis toegang tot de optredens op het buitenpodium onder de grote tent waar men zich kan ontspannen en genieten van de supergezellige sfeer, een lekker bier uit glas, een hapje en de vrolijke folkmuziek. Wie de mis bijwoont op zondag heeft die dag ook gratis toegang tot de optredens op het buitenpodium onder de grote tent, net als de inwoners van Groot Zedelgem. |
Voor aankondigingen, nieuws en momentopnames, volg ons op Twitter of Facebook
of beter
nog: maak je lid van onze facebook groep Zilleghem Folk
Groep
Zoals andere jaren zorgt een enthousiaste groep mensen er voor dat jullie een leuk
en boeiend folkfestival kunnen meemaken.
We hadden dit nooit
rondgereden zonder hun hulp.
Wil ook jij deel uit
maken van het kloppend hart van het festival?
Patrick Verlinde en Johan Knockaert, onze 2 huismuzikanten, al sinds de eerste editie hebben jullie Patrick & Johan kunnen horen op Zilleghem Folk. De éne keer in de bar, de andere keer onder de tent buiten of elders op het festivalterrein. Ze stonden misschien niet vanaf het begin op de affiche, maar ze waren steeds nadrukkelijk aanwezig op het terrein.
In het machtige decor van het oergezellige Café St-Maarten, waar Victor en Angeline al jaren op vrijdagavond voor de typische sfeer zorgen, kregen we in het voorjaar van 2016 een prachtig optreden, met de vanzelfsprekende ambiance. Toen was met Patrick Verlinde (op gitaar en fluit) samen met nog 2 steengoede muzikanten, Joe Mullen (gitaar en zang) en Jan Hindryckx (accordeon en mandoline). Johan Knockaert - banjo en mandoline, kon er toen jammergenoeg niet bij zijn.
Wie het niet kan laten, neem gerust uw instrument en ‘jam’ lustig mee met deze twee rasmuzikanten…
Patrick & Johan speelden voorheen op:
Op het festivalterrein
An & Luc brengen op cello en violen, vers geplukt en gestreken, eeuwenoude en eigenwijsjes, wulpse walsjes, schalkse schottishen, polyfone polska’s, bezwerende bourrées en nog zoveel meer … Dansen toegelaten, luisteren ook.
Weetje: Luc was er al bij op de allereerste editie van Zilleghem Folk in 2009.
Concertzaal
"Fluitspelen is luisteren naar de vogel achter je ogen" zei de Nederlandse dichter Daaldreef. Vooraleer Jowan dit gedicht ontdekte was dat nu net wat hij al die jaren reeds had gevoeld maar niet onder woorden had kunnen brengen. Telkens weer teruggaan naar het wezenlijke, en dit via het spelen van melodieën die geworteld zijn in eeuwenoude stijlen en tradities. Sferen en ritmes uit Zweden, Galicië, Ierland, België, Frankrijk en/of de Balkan etc. zinderen na in zijn gecadanceerde, woordeloze miniverhalen. Hij brengt zijn klankwereld op een rijk arsenaal aan instrumenten uit de blokfluitfamilie.
Jowan houdt er van zijn muziek onbegeleid en in al haar naakte eenvoud te laten resoneren in een goed klinkende ruimte die geen luidsprekers of ander technisch speelgoed behoeft. De pure kracht van de melodie zonder franjes of verdere opsmuk staat centraal en helpt je als luisteraar een deur te openen naar simpelweg genieten.
Hij speelde in verschillende groepen en ensembles in de oude muziek en de folk. Met zijn eigen groep Amorroma biedt hij een zelf gecomponeerd repertoire aan geïnspireerd door oude muziek (middeleeuwen, renaissance en barok) en traditionele muziek van over heel Europa.
Website Jowan Merckx,
https://amorromamusic.wixsite.com/jowan/amorroma
Concertzaal
Ze brengen een wervelend muziekspektakel, waar de pop van Coldplay de tango van Piazolla mag ontmoeten, the Beatles in dialoog gaan met Brahms en de ongebreidelde passie van zigeunermuziek mag vuurwerken in statige klassieke salons.
Les Violettes kennen geen grenzen. Voor deze muzikale storm worden de 3 Violettes aangevuld met gitaar, accordeon en zelfs gezongen popnummers.
Concertzaal
1992, Een pril muzikaal gezelschap uit Hasselt en Antwerpen slaat definitief de weg in van de Keltische folk met een concertreeks voor Guinness.
Ze noemden zich Snakes in Exile en waren de daaropvolgende jaren te zien in pubs, rokerige bruine kroegen, concertzalen, op festivalpodia in binnen- en buitenland ... Snakes in Exile vierden verleden jaar hun 30-jarig bestaan!
De Snakes rekenen op u om er ook hier, op Zilleghem Folk, een onvergetelijk feest van te maken. Stilstaan zal geen optie zijn bij hun opzwepende mix van eigen werk, aangevuld met pittige interpretaties van traditionals en covers in verschillende genres.
Snakes in Exile is een vierkoppige band met een basisinstrumentarium van drums, bas, accordeon en gitaar. En 4 stemmen.
Buitenpodium
Dit vijfkoppig ensemble is genoemd naar de God van de noordenwind. Sinds 2001 spelen ze traditionele dansmuziek met bourrées, jigs, tarantella's, andro's, hanterdro's, mazurka's, tovercirkels, walsen ... Ze verzamelen muzikale pareltjes uit de verschillende tradities. Het vijfkoppige ensemble vult dit traditionele repertoire aan met eigen nummers en originele arrangementen.
Boreas werkte in 2005 mee aan de “dialecten-cd” van muziekmozaïek vzw met hun eigen nummer “Me dorptje tegen ’t strange”. Met hun verschillende programma’s van “Matrozenvreugd” over ”Noordenwind” tot “Folkbal” en rond de jaarwende eveneens een kerstconcert “Rond de kribbe”, bewijzen ze dat ze heel wat in hun mars hebben.
In oktober 2016 stelden ze hun eerste CD “Stones” voor.
Robin Lantsoght zal voor dit optreden Adriaan Van Wonterghem vervangen.
Boreas speelde voorheen op:
Website Boreas,
http://www.boreasfolk.be
Pionier en icoon van de folkrevival in de lage landen richt zijn pijlen (terug) op Frans Vlaanderen.
Alfred den Ouden was in 1975 medeoprichter van het Dranouter Folkfestival. Na lange tijd bracht Alfred den Ouden twee jaar geleden met zijn trio opnieuw een album uit, ‘Live’. Het is een herdenken van zijn ondertussen 50 jaar oude LP ‘Traditional folk music from French Flanders’ uit 1974. Dit was slechts één van de vele muzikale projecten waar hij een bijdrage toe leverde.
Hiervoor ging hij aan de slag met een andere multi-instrumentalist, Gérald Ryckeboer. Ook hij is als eminence grise van vele markten thuis. Zo zocht hij het zowel in de jazz als in de Engelse en Ierse folk. Recenter ging zijn aandacht ook uit naar zijn eigen ‘Vlaamse’ traditie.
Lode Bucsan ontpopte zich de voorbije jaren dan weer als één van onze meest gedreven draailiervirtuozen - maar speelt deze keer niet mee.
Samen pompen ze nieuwe energie in de aloude evergreens en minder bekende traditionals uit onze streken. Het materiaal haalden ze voornamelijk uit de legendarische liedboeken, dat van Edmond De Coussemaker, ‘Chants populaires des Flamands de France’ en uit het ‘Oud Iepersch liedboek’. Dit fruitige en sappige project verdient hier dan ook zondermeer een plaats op ons podium.
Alfred den Ouden & Gérald Ryckeboer speelde voorheen op Zilleghem Folk Zomercafé 2021
Het programma 'PLOMADEG' van de groep 'An Erminig' zet de traditie verder van de troubadours en muzikanten van Bretagne en Galicië. Deze gingen van dorp naar dorp en vertelden met hun liederen zowel waargebeurde en verzonnen verhalen uit het dagelijks leven.
Daarnaast omvat 'PLOMADEG' dansmuziek dat nog steeds populair is in Bretagne, gedanst door jong en oud tijdens 'Fest Noz' en 'Fest-Deiz', traditionele-dansfestivals.
'PLOMADEG' is ook een hulde aan Yann Fañch Kemener, de grote Bretoense zanger, en gedurende lange tijd de leermeester en muzikale begeleider van de groep. Hij stierf veel te vroeg in de lente van 2019.
An Erminig speelde voorheen op Zilleghem Folk 2016
Website An Erminig,
www.an-erminig.de
Concertzaal
Henk en Maarten delen dezelfde muzikale passies en interesses. Het resultaat van hun muzikale ontmoeting kreeg de naam ‘Uilleann Harp’, een samentrekking van Uilleann Pipes en Keltische harp. De Keltisch harp gaat in dialoog met de meest expressieve blaasinstrumenten van de Ierse folkwereld: Uilleann Pipes, dwarsfluit, low & tin whistles en mondharmonica’s. Ze zijn pas tevreden wanneer de klankkleur van de instrumenten met elkaar versmelt.
De composities van de zeventiende eeuwse blinde harpist Turlough O’ Carolan lopen als een rode draad door hun repertoire. Verder worden er oude en minder oude jigs, reels en hornpipes van onbekende of vergeten componisten afgewisseld met eigen nummers in traditionele stijl.
Maarten (°1978) leerde op de leeftijd van elf de Keltische Harp bespelen. Hij heeft een passie voor traditionele Ierse volksmuziek en een zwak voor de barokke composities van de reizende harpisten uit de zeventiende eeuw. Vaak waren dat blinde harpisten. Maarten heeft gelukkig een hele straffe bril.
Henk (°1963) ademt al sinds zijn kindertijd in en uit door mondharmonica’s. Op volwassen leeftijd leerde hij Ierse dwarsfluit en Ierse doedelzak (de Uilleann Pipes) en zingen doet hij niet alleen achter het stuur of onder de douche.
Uilleann Harp speelde voorheen op Zilleghem Folk 2014
Website Uilleann Harp,
https://www.henkcoudenys.be/muziekprojecten
Buitenpodium
Follia! is gezonde muzikale gekte, gedistilleerd uit de wijde wereld en gebotteld in België.
De muziek van Follia! is uniek en verdraagt geen stempel, maar neemt je mee op een waarlijk zintuigstrelende wereldreis. Van een heet Braziliaans strand naar een onvervalste Franse bistro. Van een Noord-Afrikaanse kashba naar een stomend Fins bad.
Het zijn eigen composities in eigentijdse arrangementen; muziek die moeiteloos moduleert van sexy en slepend naar snedig en snel, van vertrouwd westers naar mysterieus oosters, van traditioneel naar experimenteel.
Het geluid van Follia! is grillig maar gewillig.
Follia! is sedert haar ontstaan in 1999 altijd zeer actief geweest.
Concertzaal
Korrontzi is een Baskische muziekband die niemand onverschillig zal laten. Het is een presentatie van de typische Baskische cultuur. De kracht en de energie die ze uitstralen hebben zowel wortels in de traditionele muziek, als vernieuwende invloeden van de hedendaagse folk.
Korrontzi is een traditioneel feest van Baskische muziek en dans, met soms een tikkeltje avant-gardistische flair. Je krijgt kleuren en klanken van het Baskische landschap over je heen. Dat is zeker!
Buitenpodium
Opgegroeid in het westen van Ierland, zijn deze multi-insturmentalisten opgeklommen in de traditie van Ierse muziek. Ze zien zichzelf als de hoeders van het erfgoed en levende kultuur van Ierse ballades. Muziekrecensenten hebben hen beschreven als "Fascinerende jonge ballade-muzikanten die zingen met de emoties en rauwheid, enkel te vergelijken met wat de Dubliners brengen."
Sinds hun ontstaan in 2012 hebben The Kings of Connaught uitvoerig opgetreden op vooraanstaande Ierse en Britse locaties. Tot op vandaag brachten ze twee albums uit, waarvan de video-opname van één nummer, "The Rocky Road to Dublin", de aandacht trok van meer dan 8,5 miljoen kijkers van over de ganse aardbol.
Liam O'Grady groeide op in Ierland en leerde als tiener banjo spelen - terzelfdertijd kwam de passie voor folk muziek. Liam werkt met evenveel passie als software ingenieur, maar houdt zijn leven in evenwicht via de optredens met The Kings of Connaught.
Sinds zijn twaalfde, na het horen van een opname van Luke Kelly, is de vonk voor folkmuziek overgeslagen. Mark's repertoire van folk liedjes en ballades is gestaag blijven groeien. De groep was zijn eerste kennismaking met live optredens, en sindsdien houdt hij van lokale optredens in verschillende groepen of solo-projecten Wanneer hij niet op de planken staat, staat hij vooraan in de klas of verbetert hij huiswerk.
De meesten die met muziek kennismaken in Ierland, is via de lessen thin whistle in de lagere school; zo ook Thomas. Maar hij werd verder opgeleid door een befaamde lokale traditionele musicus, Matt Cunningham. Als bezielende performer treedt hij op met verschillende groepen, waar hij het publiek vasthoudt met zijn krachtige instrumentatie. Wanneer hij geen muziek speelt, werkt hij aan zijn carrière als biomedisch ingenieur!
Website The Kings of Connaught,
https://thekingsofconnaught.com
Concertzaal wordt balzaal
Naragonia zag het licht in de zomer van 2003 na het festival Andanças in Portugal. Toon Van Mierlo en Pascale Rubens brengen sindsdien eigenzinnige folk met een verfijnde, stevige energie. Als duo wordt Naragonia snel populair binnen de folkwereld. Met reeds 8 cd's reeds krijgen ze respect in binnen-en buitenland.
Naragonia speelt al die tijd intensief in heel Europa. Ze inspireren talrijke andere muzikanten. Veel van hun nummers worden gecovered of opgenomen door groepen uit binnen- en buitenland.
Maar dan komen Maarten Decombel en Luc Pilartz erbij en krijgt het repertoire er enkele dimensies bij. Het Naragonia Quartet is meer dan enkel een instrumentale uitbreiding van het duo. Als kwartet creëren ze een heel eigenzinnig en swingend universum waar het fijn vertoeven is, zowel dansend als luisterend.
In zijn jeugdjaren volgde Toon Van Mierlo hobo aan de academie van Turnhout. Later gegrepen door de muziekmicrobe. Toon start, na een verblijf van een jaar in Ierland, met uilleann pipes. Kort daarna ontdekt hij de Franse doedelzakken,diatonisch accordeon, fluiten, klarinet en sopraansaxofoon. Tevens is hij docent doedelzak aan de muziekacademie van Genk, en wordt veel gevraagd voor workshops in binnen- en buitenland.
Pascale volgt aanvankelijk een klassieke opleiding viool. Op haar achttiende wordt ze verliefd op de diatonische accordeon. Tevens is Pascale docente diatonisch accordeon aan de muziekacademies van Schoten en Genk, en wordt net als Toon veel gevraagd voor workshops in binnen- en buitenland.
Maarten is al van kindsbeen af een muzikale veelvraat. Hij begint te spelen op zijn negende, ontdekt als tiener de folkgitaar en studeert aan het Hoger Conservatorium klassieke gitaar en jazzgitaar. U kunt hem ook aan het werk zien en horen als snarenman bij zijn eigen bands Snaarmaarwaar en Göze, maar evengoed bij MANdolinMAN en sinds kort met zijn eigen trio. Maarten geeft vaak folkstages en is lesgever aan de muziekacademie van Deinze.
Luc Pilartz is sinds 30 jaar actief als muzikant in de folkwereld. Hij maakt(e) deel uit van een aantal legendarische groepen, en word gevraagd bij talloze projecten. Luc is regelmatig docent doedelzak en viool aan l’Académie internationale d’été de Neufchateau.
Naragonia Quartet speelde voorheen op:
Website Naragonia Quartet,
https://www.naragonia.com/quartet/
Mis in de Concertzaal
Dit zijn Benedicte, Hans, Lut, Griet, Bart en Pieter. Ze krijgen voor de misviering op Zilleghem Folk versterking van Liliane, Katrien en Filip en brengen er een aangepast repertoire.
De Kleine Zingerij is een bescheiden groepje meisjes en jongens uit de omgeving van Zedelgem. Het plezier van samenzingen brengt hen wekelijks samen. De naam ‘de kleine zingerij’ past in het rijtje van bakkerij, slagerij, beenhouwerij, pastorij, slijterij, ijzergieterij, … en onderstreept dat hun muziekwinkeltje in de lokale sfeer past. In ‘de kleine zingerij’ schuilt het bescheiden en speels karakter van dit amateurkoortje.
De Kleine Zingerij speelde voorheen op:
Buitenpodium
Dit jaar wordt een jubileumjaar voor deze Damse Folkgroep. Door corona werd het een kleine 2 jaar uitgesteld maar dit jaar wordt het des te meer in de verf gezet! Dus … iets méér dan “25 jaar!” Donder in ’t hooi werd in ’96 opgericht door Mieke Van Loo en haar man Johan De Waele uit Damme.
"Hooi" doet een nietsvermoedende onverlaat toch wel op de weg naar de folk belanden en de donder doet vermoeden dat het vaste stramien wel 'ns ongemeen overhoop wordt gehaald.
Deze groep is een West- en licht Oost-Vlaams allegaartje van een zestal klassiek, folk en/of jazz geschoolde muzikanten die ondertussen in de folkwereld een vaste waarde zijn geworden. Samen bespelen ze zo'n 18-tal instrumenten, wat voor een unieke, afwisselende sound zorgt.
Hun repertorium bestaat vooral uit Europese eigenzinnige folk met het accent op Vlaamse en Keltische muziek. Daarnaast staan ook heel wat eigen nummers en bewerkingen op het programma.
Naast concertprogramma's bereidde de folkgroep zich de laatste jaren vooral voor op een folkbalrepertorium. Het recept bestaat uit een snuifje bewerkingen van bestaande ballades, eenvoudige volkswijsjes, een schijfje jigs en tovercirkels, een plukje bourrées, een busseltje andro's en de alomgekende scottischen, walsen en mazurka's.
Een eigen brouwsel "Wals voor Joke" is ondertussen al terug te vinden op de "Flemish folk" CD van 2002. Sinds juni 2012 hebben ze een eerste full-cd "Wervelwind", een compilatie van 15 jaar samen onderweg.
Donder in 't Hooi speelde voorheen op:
Website Donder in 't Hooi,
https://vi.be/platform/donderinthooi
Concertzaal
Maarten Decombel en Toon Van Mierlo zijn zeer gerespecteerde folkmuzikanten met een langdurige passie voor nieuwe composities.
Ze spelen beiden al meer dan twintig jaar bij Naragonia Quartet, een groep met internationale reputatie. Individueel zijn ze gevraagd om deel uit te maken van gerenommeerde groepen zoals MANdolinMAN, Novar, Snaarmaarwaar en Hot Griselda. Hiermee speelden ze overal in Europa, Brazilië, China, Canada ...
Wanneer in 2020 de wereld op slot ging door het coronavirus, vonden ze eindelijk de tijd om een duo te vormen en samen te werken aan een album. Je hoort deze twee virtuozen in dialoog gaan, in hun spannend samenspel voortdurend zoekend naar sprankelende schoonheid.
Website Decombel - Van Mierlo,
https://decombelvanmierlo.be
CC-BY-NC-SA: © Andre Callier, Henk Rogiers, Erwin Derous
Buitenpodium
Somethingski Trio is het recentste project van zanger, componist en multi-instrumentalist Nikodem Soszyński.
Samen met de gerenommeerde folkzanger Daria Kosiek maakte Somethingski Trio in 2022 hun eerste album „Puszcza”. Het album is gebaseerd op originele landelijk Poolse folk, maar gebracht met een moderne toets.
Een tweede album komt er in 2023 en is aangekondigd door twee singles: “Holy, Holy” en “Od Północy do Południa”.
Tot op vandaag speelde de groep reeds in Duitsland, Groot Brittanië, België, Nederland, Slovakije, Frankrijk en Luxemburg. Ze zijn gekend voor hun energetische songs, aan elkaar gerijgd met humoristische anekdotes en rustiger nummers. Een optreden van Somethingski Trio is een belevenis die je niet snel zal vergeten!
Nikodem is bekend geworden als lid van de Freeborn Brothers band, met wie hij honderden, indien niet meer, concerten gaf in gans Europa. In 2020 nam hij een album op "Things", uitgebracht in 2021. De nummers zijn een knipoog naar de populaire Poolse muziek uit de seventies. Dit leverde hem plaatselijk een heuse hit op, “Na Dolinach”.
Concertzaal
Drie verbluffende muzikanten tussen traditie en avant-gardisme.
Eigenzinnige harmonieën van intiem tot opzwepend waarin gisteren samenvloeit met vandaag.
Een gewaagde alchemie van klanken, timbres en ritmes, stemmen en instrumenten.
Buitenpodium
KV Express is op korte tijd uitgegroeid tot een vaste waarde aan het balfirmament. Spilfiguur Sophie Cavez is accordeoniste bij meerdere groepen waarmee ze concerteert maar geen bal speelt. Ze houdt er zeker ook van het publiek te zien bewegen en plezier maken op haar muziek. Om het met haar eigen woorden te zeggen: "C'est super de jouer pour les danseurs, de les voir bouger sur ta musique et de s'amuser!"
De nummers van KV Express zijn allen van de hand van Sophie zelf en klinken bijzonder krachtig en hedendaags. Live bij de dansvloer zijn ze op hun best, maar met de 3 cd's ("Luna", "D-Sensation" en "Zafon") beloven de drie ons muziek voor voeten én oren!
KV Express speelde voorheen op:
Concertzaal
Beiaardmuziek, zeg je?
Inderdaad, deze vijfkoppige band blaast nieuw leven en vooral energie in 18de eeuwse liedboeken en beiaardmanuscripten. Ongebruikelijke muziek in een hip en aanstekelijk kostuum. Steeds met het nodige respect voor de traditie, maar bruisend van artistieke originaliteit.
Sinds 1500 doet de beiaard in de Lage Landen dienst als hedendaags radiostation, dat de klassiekers en de hits van het moment speelt. ‘Beiaardiers’ waren professionele musici die bestaande melodieën verzamelden en bewerkten, componeerden en op de beiaard speelden voor allerlei evenementen en gelegenheden. Het geluid van dit immense muziekinstrument is kilometers ver te horen (of je het nu leuk vond of niet)
Het is met die blik dat WÖR dit materiaal arrangeert. WÖR herneemt de melodieën, maar dan uit zijn context. Met beide voeten op de grond, één voet in het verleden, de andere in het heden
Hun derde album 'Over Torens' is doorspekt met melodieën uit beiaardhandschriften, voornamelijk uit Antwerpen en Leuven.
WÖR speelde voorheen op Zilleghem Folk Zomercafé 2020
Website WÖR,
https://www.WeAreWor.com
Concertzaal
Tijdens hun 17-jarig bestaan traden deze Schotten al op in het Sydney Opera House en New York's Central Park. Met een vaste plaats in de rij van Schotland’s meest virtuose en vernieuwende hedendaagse folk performers, zit Breabach geworteld in de Hoogland- en eilandtraditie van de Schotse muziekscene.
In 2022 brachten ze hun zevende en nieuwste studio album ‘Fàs’ uit en kregen hiermee prompt de titel ‘Folk Band of the Year’ tijdens de Scots Trad Music Awards. Fàs (een Gaelic woord dat kiemen, groei en ontwikkeling betekent) haalt zijn emoties en inspiratie vooral uit de Schotse natuur. Het beschermen, bewaren en herstellen van de natuur beïnvloedde elk aspect van het tot stand komen van deze album.
Website Breabach,
https://www.breabach.com/