We zien jullie dus graag terug
om er samen het vertrouwde gezellige,
sfeervol en
uniek muziekfeest van te maken!
|
Prijzen tickets
Noteer:
Zaterdag en zondag hebben alle inwoners van Groot Zedelgem gratis toegang
|
Voor aankondigingen, nieuws en momentopnames, volg ons op Twitter of Facebook
of beter
nog: maak je lid van onze facebook groep Zilleghem Folk
Groep
Zoals andere jaren zorgt een enthousiaste groep mensen er voor dat jullie een leuk
en boeiend folkfestival kunnen meemaken.
We hadden dit nooit
rondgereden zonder hun hulp.
Wil ook jij deel uit
maken van het kloppend hart van het festival?
Concertzaal
Tijdes hun 17-jarig bestaan traden deze Schotten al op in het Sydney Opera House en New York's Central Park. Met een vaste plaats in de rij van Schotland’s meest virtuose en vernieuwende hedendaagse folk performers, zit Breabach geworteld in de Hoogland- en eilandtraditie van de Schotse muziekscene.
In 2022 brachten ze hun zevende en nieuwste studio album ‘Fàs’ uit en kregen hiermee prompt de titel ‘Folk Band of the Year’ tijdens de Scots Trad Music Awards. Fàs (een Gaelic woord dat kiemen, groei en ontwikkeling betekent) haalt zijn emoties en inspiratie vooral uit de Schotse natuur. Het beschermen, bewaren en herstellen van de natuur beïnvloedde elk aspect van het tot stand komen van deze album.
Website Breabach,
https://www.breabach.com/
Pionier en icoon van de folkrevival in de lage landen richt zijn pijlen (terug) op Frans Vlaanderen.
Twee jaar geleden bracht Alfred den Ouden (zang, gitaar, accordeon, Engelse en Franglo concertina en mondharp), in 1975 medeoprichter van het Dranouter Folkfestival, met zijn trio na lange tijd opnieuw een album uit, ‘Live’, in een herdenken van zijn ondertussen 50 jaar oude LP ‘Traditional folk music from French Flanders’ uit 1974, slechts één van de vele muzikale projecten waar hij een bijdrage toe leverde.
Hiervoor ging hij aan de slag met een andere multi-instrumentalist, Gérald Ryckeboer. Ook hij is als eminence grise van vele markten thuis, en zocht het zowel in de jazz, als in de Engelse en Ierse folk. Recenter ging ook zijn aandacht uit naar zijn eigen ‘Vlaamse’ traditie.
Lode Bucsan ontpopte zich de voorbije jaren dan weer als één van onze meest gedreven draailiervirtuozen - maar speelt deze keer niet mee.
Samen pompen ze nieuwe energie pompt in de aloude evergreens en minder bekende traditionals uit onze streken. Het materiaal haalden ze voornamelijk uit de legendarische liedboeken, dat van Edmond De Coussemaker, ‘Chants populaires des Flamands de France’ en uit het ‘Oud Iepersch liedboek’. Dit fruitige en sappige project verdient hier dan ook zondermeer een plaats op ons podium.
Alfred den Ouden & Gérald Ryckeboer speelde voorheen op Zilleghem Folk Zomercafé 2021
Concertzaal
Henk en Maarten delen dezelfde muzikale passies en interesses. Het resultaat van hun muzikale ontmoeting kreeg de naam ‘Uilleann Harp’, een samentrekking van Uilleann Pipes en Keltische harp. De Keltisch harp gaat in dialoog met de meest expressieve blaasinstrumenten van de Ierse folkwereld: Uilleann Pipes, dwarsfluit, low & tin whistles en mondharmonica’s. Ze zijn pas tevreden wanneer de klankkleur van de instrumenten met elkaar versmelt.
De composities van de zeventiende eeuwse blinde harpist Turlough O’ Carolan lopen als een rode draad door hun repertoire. Verder worden er oude en minder oude jigs, reels en hornpipes van onbekende of vergeten componisten afgewisseld met eigen nummers in traditionele stijl.
Maarten (°1978) leerde op de leeftijd van elf de Keltische Harp bespelen. Hij heeft een passie voor traditionele Ierse volksmuziek en een zwak voor de barokke composities van de reizende harpisten uit de zeventiende eeuw. Vaak waren dat blinde harpisten. Maarten heeft gelukkig een hele straffe bril.
Henk (°1963) ademt al sinds zijn kindertijd in en uit door mondharmonica’s. Op volwassen leeftijd leerde hij Ierse dwarsfluit en Ierse doedelzak (de Uilleann Pipes) en zingen doet hij niet alleen achter het stuur of onder de douche.
Uilleann Harp speelde voorheen op Zilleghem Folk 2014
Website Uilleann Harp,
https://www.henkcoudenys.be/muziekprojecten
Buitenpodium
Dit vijfkoppig ensemble is genoemd naar de God van de noordenwind. Sinds 2001 spelen ze traditionele dansmuziek met bourrées, jigs, tarantella's, andro's, hanterdro's, mazurka's, tovercirkels, walsen ... Ze verzamelen muzikale pareltjes uit de verschillende tradities. Het vijfkoppige ensemble vult dit traditionele repertoire aan met eigen nummers en originele arrangementen.
Boreas werkte in 2005 mee aan de “dialecten-cd” van muziekmozaïek vzw met hun eigen nummer “Me dorptje tegen ’t strange”. Met hun verschillende programma’s van “Matrozenvreugd” over ”Noordenwind” tot “Folkbal” en rond de jaarwende eveneens een kerstconcert “Rond de kribbe”, bewijzen ze dat ze heel wat in hun mars hebben.
In oktober 2016 stelden ze hun eerste CD “Stones” voor.
Robin Lantsoght zal voor dit optreden Adriaan Van Wonterghem vervangen.
Boreas speelde voorheen op:
Website Boreas,
http://www.boreasfolk.be
Patrick Verlinde en Johan Knockaert, onze 2 huismuzikanten, al sinds de eerste editie hebben jullie Patrick & Friends kunnen horen op Zilleghem Folk. De éne keer in de bar, de andere keer onder de buitentent of elders op het festivalterrein. Ze stonden misschien niet vanaf het begin op de affiche, maar ze waren steeds nadrukkelijk aanwezig op het terrein.
In het machtige decor van het oergezellige Café St-Maarten, waar Victor en Angeline al jaren op vrijdagavond voor de typische sfeer zorgen, kregen we in het voorjaar van 2016 een prachtig optreden, met de vanzelfsprekende ambiance. Toen was met Patrick Verlinde (op gitaar en fluit) samen met nog 2 steengoede muzikanten, Joe Mullen (gitaar en zang) en Jan Hindryckx (accordeon en mandoline). Johan Knockaert - banjo en mandoline, kon er toen jammergenoeg niet bij zijn. Maar straks op deze twaalfde editie van Zilleghem Folk is hij van de partij.
Wie het niet kan laten, neem gerust uw instrument en ‘jam’ lustig mee met deze twee rasmuzikanten…
Patrick & Friends speelde voorheen op: