Broes
Broes

De speelvreugde spat van het podium en de sound is heel virtuoos en toegankelijk.

Broes

CONCERTZAAL

Broes ontstond in het najaar van 2009. Vijf jongelingen met roots in de folkwereld ontmoetten elkaar in Gent, hun latere thuisbasis. Proberend en improviserend zochten ze hun “sound” met veel creativiteit en fantasie. Deze experimentele factor is uiteindelijk hun bekendste handelsmerk geworden.

In december 2010 werd Broes uitverkozen tot de beste nieuwkomer van het jaar (www.folkroddels.be) en in April 2013 wonnen ze de Dranouter Rootsrally. In juni 2013 werden ze uitgenodigd door de Wit-Russische ambassade in België om deel te nemen aan het internationaal folklore festival “Wreath of Friendship” in Bobruisk, Belarus. In Oktober 2013 kregen ze een tweede en derde buitenlandse uitnodiging om naar China te gaan voor het Nanjing International Jazz Music & World Music Festival.

In 2015 namen ze hun eerste plaat op, getiteld “Route du soleil” met Simon Raman op drums en Fréderic Dothée op contrabas. Na het uitbrengen van dit succesvolle album nam het kwintet tijd om te bezinnen, te rijpen en te groeien. Na een wissel van de wacht werden jazzbassist Zjef Van Steenbergen en allround percussionist Gielis Cautaers verwelkomd. Al snel bleken zij de perfecte aanvulling op de bestaande basis met Florian De Schepper op gitaar, Anouk Sanczuk aan de viool en Elke De Meester op chromatisch accordeon. Zet vijf rasmuzikanten samen en muzikaal vuurwerk is het resultaat.

Broes is een kwintet dat bijzonder goed op elkaar is ingespeeld. Ze zijn ijzersterk in vingervlugge virtuositeit, afwisselende arrangementen en straf samenspel tout court. En dat is duidelijk te horen op hun nieuwe album.

De nieuwe CD met als titel ‘Botanist’ bestaat uitsluitend uit eigen composities die zeer divers zijn, maar door hun specifieke sound toch onmiskenbaar één geheel vormen. Zo werden ze op 31 januari 2023 in de AB in Brussel uitgeroepen tot “Beste Live Band”, een award die ze ontvingen namens het Flanders Folk Network.

Anouk Sanczuk
viool
Florian De Schepper
gitaar
Elke De Meester
accordeon
Zjef Van Steenbergen
elektrische bas
Gielis Cautaers
percussie

FESTIVAL · 2024

Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 27/05/2024 09:56:05.