Jean-Michel Veillon & Nicolas Quemener
Jean-Michel Veillon (links) & Nicolas Quemener (rechts) - foto Véro Lintanf

Twee Bretoense iconen spelen samen een niet-te-missen concert.

Jean-Michel Veillon & Nicolas Quemener

CONCERTZAAL

Jean-Michel Veillon

Jean-Michel Veillon is afkomstig uit het noorden van Bretagne en was in zijn tienerjaren eerst danser en daarna bombarde-speler. Onder invloed van verschillende Ierse fluitisten, begon hij kort erna de houten dwarsfluit te bespelen. Al heel snel ontwikkelde hij zijn eigen stijl en techniek, die evolueerde in de richting van de Bretoense muziek.

Vanaf de jaren 80 tourde Jean-Michel veelvuldig door Europa en de VS als stichtend lid van het veel geprezen Cornog, Pennou Skoulm, Den, Barzaz, Toud’Sames, Alain Genty Group, Dan Ar Braz & l’Hertigae de Celtes, Jacques Pellen & Celtic Procession en dan nog recent met de prestigieuze Zakir Hussain, waarmee hij een live CD opnam samen met Indische, Schotse en Ierse muzikanten.

Veelvuldig geprezen omdat hij een simpele houten fluit in de Bretoense folkmuziek introduceerde, en omdat hij zich heel snel kon aanpassen op een enthousiaste manier aan veel jonge Bretoense muzikanten, is Jean-Michel vooral gekend als één van de beste fluitspelers ter wereld.

Nicolas Quémener

Nadat Nicolas Quémener verschillende jaren in Ierland had doorgebracht, waar hij in veel Ierse pubs optrad, werd hij uitgenodigd om deel uit te maken van Arcady, een gekende traditionele Ierse folkband uit Galway. Toen hij in 1993 terugkwam in Bretagne duurde het niet lang vooraleer men zijn virtuoos gitaarspel en mooie stem ontdekte, en dat hij hiervoor geprezen werd door alle Bretoense muzikanten.

Nicolas werd eerst een van de oprichters van gekende fest-noz groep Skeduz. Wat later speelde hij ook samen met Gilles Servat, Dan Ar Braz & l’Heritage des Celtes, Jacques Pellen and Celtic Procession, maar ook met groepen zoals Celtic Fiddle Festival, Cornog, Pennou Skoulm, Ronan Le Bars Group, … Daarnaast speelde hij ook vaak in duo en trio met oa Audrey Le Jossec, Nicola Hayes & Yuna Leon, om er maar enkele te noemen.

En nu samen voor een uniek optreden op ZIlleghem Folk!

Jean-Michel Veillon
fluit
Nicolas Quemener
gitaar

FESTIVAL · 2024

Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 22/05/2024 11:19:35.