Het festival was...?

Beste vrienden

Dinsdag 12 februari 2019

Na 10 edities Zilleghem Folk hebben we beslist ermee op te houden. Not!
We zijn niet over één nacht ijs gegaan, integendeel. We hebben een lijstje gemaakt waarom we wel voort zouden moeten doen, en een lijstje wat ons doet twijfelen. En geloof mij, het eerste lijstje was langer. En toch.

Wat 10 jaar geleden gestart is als een zot idee van drie vrienden , is uitgegroeid tot iets heel leuks, tot een duurzaam en gezellig festival dat mensen samen brengt, met heel veel aandacht voor kwalitatieve gerenommeerde muzikanten, en evenzeer voor beginnende artiesten. In den beginne verwelkomden we een 200-tal bezoekers in een weide ergens in Veldegem, en vorig jaar, op onze feesteditie, waren we met 2000 in de fenomenale omgeving van het Kasteel van Loppem. We kregen jonge ouders met baby’s over de vloer, en ook ouderen, jong van hart. Arm of rijk, blank of zwart, uit België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Ierland, Zweden, Noorwegen, Finland, Spanje, Italië, de VS, Australië, Tasmanië,… Het was een kleurrijk, divers en internationaal publiek. En dit heeft ons heel veel voldoening gegeven en kracht om dit 10 jaar vol te houden.

En toch is het tijd om even stil te staan. Deze 10 jaren hebben enorm veel energie gekost, heel veel doorzettingsvermogen gevraagd, en we hebben dit steeds met heel veel plezier gedaan. We hebben gevochten om mensen te overtuigen van ons concept, sponsors, de gemeentelijke overheid, de provinciale overheid, partners en ook bezoekers. En er was één rode draad, wie eenmaal geweest was, die bleef terug komen.

Omwille van de principes die we erop nahouden, t.t.z. duurzaamheid, geen platte commercie en muziek om de muziek, waar iedereen in alle comfort zonder oordoppen kon van genieten, was het niet steeds simpel, zeker ook financieel niet. We zijn heel dankbaar aan iedereen die hier op één of andere manier zijn steentje heeft aan bij gedragen, onze vele sponsors, partners, muzikanten, festivalbezoekers, zonder jullie was dit nooit mogelijk geweest. Maar in het bijzonder wil ik onze tientallen vrijwilligers bedanken, die zich al die jaren belangeloos hebben ingezet. Jullie hebben van deze 10 edities een feest gemaakt en zijn voor ons echte vrienden geworden. Een superrijke, dikke, dikke merci! Daarnaast willen we onze peter, Victor Scheuremans niet vergeten, om altijd pal achter ons te blijven staan. Bedankt daarvoor.

En 'last but not least’ willen we de gemeente Zedelgem bedanken, het voltallige bestuur, de cultuurdienst en ook de mensen van de technische dienst. We hebben wel wat moeten uitleggen, en dat ging niet vanzelf, maar we voelden ons wel gesteund door jullie allemaal. De laatste 2 jaar is ook de provincie West-Vlaanderen op de kar gesprongen, maar het ontbrak hen aan een gedegen cultuurbeleid en de daarbij passende financiële middelen. Dit jaar hebben we geprobeerd om de Vlaamse overheid te overtuigen, maar dit was zinloos. Je krijgt een mail terug met wel wat uitleg in, maar als je weet wie er allemaal in het comité zit die hierover beslissingen moet nemen, dan kun je je daar vragen over stellen. Meestal gaat het over criteria als duurzaamheid, kwaliteitsvolle muziek, amateurkunsten, authenticiteit, internationaal karakter, samenwerken met verschillende partners, …. Zonder pretentieus te willen zijn, durven we zeggen dat we daar allemaal aan voldoen, maar als je natuurlijk van achter een buro hierover moet beslissen, zonder dat we de kans krijgen dit toe te lichten, dan kun je natuurlijk steeds een reden vinden waarom je geen subsidie zou moeten geven. Dat we al die jaren niemand van de Vlaamse overheid hebben gezien, zegt voor ons al voldoende. Maar bon, het zij zo.

Maar we willen niet verzuurd klinken. We zijn tevreden over 10 leuke jaren, we hebben veel verre en dichte vrienden gemaakt en we hopen dat ook jullie allemaal deze 10 jaar als zinvol hebben ervaren, dat jullie ook vrienden hebben gemaakt, dat jullie genoten hebben van de muziek en met heel veel goede herinneringen terug denken aan ons en jullie festival, aan Zilleghem Folk!

Bedankt aan iedereen! Het is mooi geweest...

Stefaan De Kerpel

in naam van Zilleghem Folk vzw