Tref

in

Tref speelde op Zilleghem Folk 2013

TREF is het levende bewijs dat je geen grote bezetting nodig hebt om indrukwekkend te klinken. En dat accordeonmuziek helemaal niet geassocieerd moet worden met zweterige cafémuziek. Maar het zijn dan ook topmuzikanten. Ze loodsen het publiek van de ene emotie naar de andere, van groovy ethno-ritmes tot ontroerende ballades.

Het ganse pan-Europese klankspectrum wordt gebruikt om hun muziek te schilderen. En ook nu ontbreekt hun geheime ingrediënt niet: de pittige humor waarmee Claeys en Laloy hun nummers omkaderen. Inspiratie tot sappige verhalen krijgen deze drie doorwinterde folkies genoeg in hun drukke carrières

Wim Claeys:
Diatonische accordeon
Gentenaar Wim Clayes komt op 21 jarige leeftijd tijdens een muziekstage in Gooik in contact met een diatonische accordeon, en raakt eraan verknocht. Hij legt alles in de schaal om in Zweden een opleiding volksmuziek te kunnen volgen. Wanneer hij terugkomt richt hij Ambrozijn op en het hek is van de dam. Een paar jaar latere wordt Tref geboren. Hij werkt aan tal van initiatieven en schrijft onder meer muziek voor Theater Taptoe. Je kent ongetwijfeld het intimistische duo Göze, en wie heeft nog nooit gehoord van het Boombal? Maar Wim is als ook cabaretier en volkszanger, met one-manshows die voltreffers waren op de Gentse feesten.
Didier Laloy:
Diatonische accordeon
Didier is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen. Hij wil verrast worden en wil verrassen. Hij speelde mee menig belgische en europese groepen, onder meer URBAN TRAD en LAÏS. Zo heeft hij ook een viertal persoonlijke creatieve projecten: S’tres, Didier Laloy Invite’S, Pôz,… En hij gaat alle muzikale uitdagingen aan: wereldmuziek, jazz, pop-rock of zelfs theater... Zijn stijl is eigenzinnig, en dat brengt hem en zijn publiek naar nieuwe en onbekende oorden. De waal Didier Laloy wordt door velen beschouwd als de beste diatonische accordeonist van België.
Bruno Le Tron:
Diatonische accordeon
Bruno maakte kennis met traditionele muziek en volksdansen tijdens de fest-noz in de Parijse regio. Autodidact, ontdekte hij als zeventienjarige de diatonische accordeon en het is nog steeds zijn belangrijkste instrument. Hij maakte zijn debuut op het podium in de vroege jaren 1980, en de met de groep Mandragore. Bruno Le Tron geeft tal van workshops diatonische accordeon in Frankrijk en Europa. Wim en Didier hadden als jonge snaken dezelfde begeesterende leraar: deze meesterlijke Franse accordeonist, die ze meteen inlijfden bij hun groep.
Frédéric Malempre:
Percussie
Frédéric Malempré groeide op als zoon van een bekende Vervierse doedelzakspeler. Heel jong al kreeg hij les op de Turkse 'tapan' en percussie liet hem niet meer los. Naast een klassieke opleiding volgde hij Afro-Cubaanse percussie bij oa. Chris Joris.

Website Tref, http://www.waaim.be/groep/tref