Zilleghem Folk Sessies: Broes

Donderdag 22 oktober 2020

Zilleghem Folk Sessies...
... zijn afgelast

Lees het officiële bericht van het bestuur.

Zaterdag 10 oktober 2020

28 november 2020

Op zaterdag 26 september startte Zilleghem Folk vzw met een reeks optredens in de historische Manège van het Kasteel van Loppem. Coronaproof, onder de noemer 'Zilleghem Folk Sessies'.
De lijst van optredens vind je in ticketshop

Broes

Na onze vocale avonturen met het kwintet MissT leggen we onze oren ditmaal te luisteren bij een instrumentaal vijftal.

Mee onder impuls van Anouk Sanczuk (viool) en Florian De Schepper (gitaar) ontmoetten enkele vrienden van de folk elkaar in het conservatorium en werd Broes geboren. Van bij hun ontstaan in 2010 bleken ze een welgekomen gast te zijn op diverse festivals en werden ze onmiddellijk door 'Folkroddels' bekroond als 'beste nieuwkomer van het jaar'. Hun geheim wapen bestaat er van in het begin in om uit te pakken met eigen composities die geïnspireerd worden door heel diverse ervaringen en (muzikale) ontmoetingen.

De meeste nummers zijn perfect dansbaar binnen de wereld van de balfolk, en staan tegelijk garant voor heerlijke luisterervaringen. Aan geraffineerdheid en subtiliteit ontbreekt het de arrangementen immers nooit. Geen traditionele muziek bij hen in de strikte zin, maar neotraditie, met nummers die ingekleurd worden met elementen uit folk, balkan, latin,... muziek met wortels dus,... en ruimte voor improvisatie.

Met hun repertoire trokken ze reeds doorheen Europa, en deden ze zelfs China en Wit-Rusland aan. In 2015, en toen was Elke De Meester reeds hun vaste chromatisch accordeoniste geworden, brachten ze een eerste album uit 'Route Du Soleil', en pas nu zijn ze terug een nieuw album aan het prepareren. Ze nemen daar alle tijd voor, want het eindproduct moet andermaal 'af' zijn.

Vrij recent namen Gielis Cautaers (drums/percussie) en Zjef Van Steenbergen (bas), de uitgebreide begeleidings- en ritmesectie over van hun voorgangers. Met Gielis wordt het accent minder op drums en meer op - vaak intiemere, en toch groovy - percussie gelegd. Allen studeerden ondertussen af als professioneel muzikant.

Twee van hen maakten reeds hun opwachting tijdens de Zilleghem Folk Zomercafés, Anouk bij Flairck, Zjef bij Hidrae,... Bij Broes tonen ze ongetwijfeld andere facetten van hun kunnen...