Donder in 't Hooi

Donder in 't Hooi speelt op Zilleghem Folk 2022 op zondag 17 juli om 12:00 uur.

Buitenpodium

© Tineke De Waele
© Tineke De Waele

In september 1996 wordt de Damse folkgroep Donder in 't hooi opgericht door Mieke Van Loo. Deze groep is een West-Vlaams allegaartje van een vijftal klassiek-, folk- en/of jazz geschoolde muzikanten die ondertussen in de folkwereld een vaste waarde zijn geworden. "Hooi" doet een nietsvermoedende onverlaat toch wel op de weg naar de folk belanden en de donder doet vermoeden dat het vaste stramien wel es ongemeen overhoop wordt gehaald.

Hun repertorium bestaat vooral uit Europese eigenzinnige folk met het accent op Vlaamse- en Keltische muziek. Daarnaast staan ook heel wat eigen nummers en bewerkingen op het programma. Deze muzikanten leven zich vooral uit in de verscheidenheid aan tal van instrumenten. Samen bespelen ze zo'n 18-tal instrumenten wat voor een unieke afwisselende sound zorgt. Sinds 2005 touren ze vooral rond met hun folkbalprogramma maar zijn vanaf 2009 eveneens te beluisteren met verschillende concertprogramma’s.

Een eigen brouwsel "Wals voor Joke" is ondertussen al terug te vinden op de "Flemish folk" CD van 2002. Sinds juni 2012 hebben ze een eerste full-cd "Wervelwind", een compilatie van 15 jaar samen onderweg.

Naast concertprogramma's bereidde de folkgroep zich de laatste jaren vooral voor op een folkbalrepertorium. Het recept bestaat uit een snuifje bewerkingen van bestaande ballades, eenvoudige volkswijsjes, een schijfje jigs en tovercirkels, een plukje bourrées, een busseltje andro's en de alomgekende scottischen, walsen en mazurka's.

Elisabeth
 Fraeyman (vervangt Hilde De Ketelaere)
:
viool
Mieke Van Loo:
accordeon, fluiten, piano, zang
Elias Bouckaert:
percussie
Matthias Rosseel:
gitaren, basgitaar
Dave Aarnouts:
gitaar, basgitaar
Johan De Waele:
contrabas, doedelzak, bodhran, zang

Donder in 't Hooi speelde voorheen op:

  • Zilleghem Folk 2018
  • Zilleghem Folk 2015
  • Zilleghem Folk 2010

Website Donder in 't Hooi,
http://www.donderinthooi.be