Mec Yek

Mec Yek speelt op Zilleghem Folk 2022 op vrijdag 15 juli om 23:00 uur.

Concertzaal

Mec Yek - © Alex Vanhee
Mec Yek - © Alex Vanhee

Ergens halfweg de jaren '90 raakte Jaune Toujours-frontman Piet Maris in zigeunermiddens verzeild, waarna hij in Slovakije, met zijn accordeon in aanslag opnames en notities ging maken van de liederen die daar het leven van elke dag uitmaken. Dat veldwerk vormde de grondslag van Mec Yek.

Met de muzikanten van Jaune Toujours (Piet Maris, Théophane Raballand, Mathieu Verkaeren, Mattias Laga) werd het repertoire daarna stevig aangepakt, wars van om het even welke traditie.

Het doet meer dan één zigeunerwenkbrauw fronsen, maar het werkt evengoed aanstekelijk bij jongere Roma. En zo kwam het ook dat bij de bisnummers aan het eind van een winters café-optreden in Gent twee jonge Romani zangeressen - Katia en Milka Pohlodkova - mee het podium opsprongen, om daarna nooit meer weg te gaan.

Na SuperDiverCity van een aantal jaar geleden komen ze nu met een nieuw album Taisa, wat ‘morgen’ betekent. Het ‘mañana’ van de Roma, zeg maar. Voor het repertoire zelf gingen Katia en Milka terug naar hun jeugd in Kosice in Slovakije, naar een demo met liedjes die ze samen met hun broers maakten. Maar er zijn ook eigengereide arrangementen van traditonele Roma-liederen. Er wordt gezongen in het Romanes, maar af en toe ook in het Russisch en zelfs een klein beetje in het Nederlands. Met een breed muzikaal palet, van tarantella over ska tot eilandenblues.

Net zoals het muzikale parcours van Mec Yek zit ook hun muziek vol verrassingen. De spin-off van Jaune Toujours is tegen alle verwachtingen in een zigeunergroep zonder viool.

Katia Pohlodkova:
zang
Milka Pohlodkova:
zang
Piet Maris:
zang, accordion
Théophane Raballand:
drum & percussie
Mathieu Verkaeren:
contrabas
Mattias Laga:
sopraansax & klarinet
Bart Maris:
trumpet & tuba

Website Mec Yek,
https://www.choux.net/mecyek