Rumbaristas

Rumbaristas speelt op Zilleghem Folk 2022 op zondag 17 juli om 18:00 uur.

Buitenpodium

Rumbaristas
Rumbaristas

Dit vijftal groeide uit tot een bijzonder interessant en kleurrijk wereldmuziek gezelschap met roots en invloeden uit zowel de Zuid- als Centraal-Europese muziek.

De groep is opgebouwd rond de Catalaanse rumbero Willy Fuego, bekend als muzikant van La Kinky Beat, Amparanoia,… En er is natuurlijk de boeiende ritmesectie rond Roel Poriau en Tomas De Smet, die samen ook al zorgden voor avontuurlijke experimenten bij o.m. Think of One. De Frans-Siciliaanse-Poolse multi-instrumentalist Thomas Morzewski (bekend als artistieke draaischijf van het Orchestre International du Vetex) en de onvolprezen accordeoniste/violiste Nele Paelinck (School is Cool, The Bonnie Blues, De Nieuwe Snaar,…) maken de groep compleet.

In de zomer van 2021 scoorde Rumbaristas in eigen land een bescheiden radiohit met de eigenzinnige cover ‘No Llores’, een duet met Laïs. Meteen ook een prima voorbeeld van de eigen artistieke richting die Rumbaristas uittekent: een muzikale mix van Mediterrane en Centraal-Europese muziek, maar evenzeer een zoektocht naar een polyglot experiment, waar vlotjes vanuit het Catalaans over Siciliaans naar Antwerps wordt overgeschakeld…

‘Ya Lo Sabía’ is de fijne nieuwe single/videoclip waarmee Rumbaristas de toon zet voor de zomer van 2022: even proberen om de zorgen van de voorbije 2 jaar te vergeten en met kleur vooruit te kijken naar morgen... Het nummer is de voorbode van een nieuw album waar het vijftal momenteel aan werkt samen met de Franse gitarist-producer Madjid Fahem (Manu Chao) en de Mexicaans-Amerikaanse muzikant-producer Sergio Mendoza (Calexico, Orkesta Mendoza)

Willy Fuego:
zang, gitaar
Thomas Morzewski:
zang, accordeon, trompet, toetsen
Roel Poriau:
drums, achtergrond zang
Tomas De Smet:
bas, achtergrond zang
Nele Paelinck:
viool, accordeon

Website Rumbaristas,
www.rumbaristas.com