Zilleghem Folk Sessies: Duo Macke-Bornauw

Duo Macke-Bornauw

Dinsdag 15 september 2020

Zilleghem Folk Sessies.

Op zaterdag 26 september startte Zilleghem Folk vzw met een reeks optredens in de historische Manège van het Kasteel van Loppem. Coronaproof, onder de noemer 'Zilleghem Folk Sessies'.

Voor de eerste sessie verwelkomden we het Duo Macke-Bornauw.

duo Macke-Bornauw

Met 'It's Baroque To My Ears!' (2016) sloeg het koppel Birgit Bornauw (barokmusette, doedelzak) en Benjamin Macke (diatonisch accordeon, voetbas) een plechtstatige, serene en vooral ook solide brug tussen tenoren uit de barokgeschiedenis en de (neo)traditionele muziek.

Niet zo ver gezocht als we weten dat 18de eeuwse 'klassieke' componisten maar al te graag lieten inspireren door volkse thema's.

Hoe zij de trekzak onthaald zouden hebben vormt voor Benjamin de ultieme uitdaging. De bourdons die uit zijn voetbas weerklinken, helpen hem alvast een eind op weg om een barokke basso continuo toe te voegen. Speels fantaseren ze over hoe die 'hoofse' muzikanten zich mogelijks jammend zouden uitgeleefd hebben in één of andere afspanning, waar ze de strakke regels van de 'kunst'-muziek achter zich mochten laten.

Met hun kersvers album 'Curly Music', dat ze hier komen voorstellen, bouwen ze op dit concept verder met een nieuwe sprankelende bloemlezing waarin traditionele en barokmuziek zich vermengen met hedendaagse, ook eigen, composities.